אספני מטבעות עתיקים 

כילדים נהגנו להעביר את הזמן באספנות. אספנו בולים, מכתביות, מזכרות מהעולם וככל שהתבגרנו האוספים שלנו נשמרו מתחת למיטה או במגירה בארון. בעוד שחלק מהילדים בגרו ושכחו לחלוטין מהאוסף שלהם, אחרים הפכו את האוספים שלהם ל"פאשן" שלהם והם ממשיכים עם האוסף שלהם גם כיום. בין האספנים המוכרים כיום ניתן למצוא אספני מטבעות עתיקים עליהם נדבר במאמר זה. 

 

מה זה בכלל מטבע עתיק?

מטבעות עתיקים נחשבים מטבעות בני 100 שנים ויותר. לרוב מדובר במטבעות שנשמרו כזכר לשלטונות קודמים או לתקופות היסטוריות קדומות. כך למשל בקרב אספני מטבעות עתיקים בארץ ובמוזיאונים השונים אפשר למצוא מטבעות מימי מרד בר כוכבא, מטבעות מימי יוון העתיקה, מטבעות מימי המנדט הבריטי ומטבעות נוספים.

רוב המטבעות העתיקים הינם מטבעות שבורים, עם פגמים שלאורך השנים איבדו מהברק ומצבעם המקורי. למרות זאת, אספני מטבעות עתיקים מחפשים אותם כי הם בעלי ערך רב גם מבחינה היסטורית וגם מבחינה כלכלית.

אך מלבד מטבעות עתיקים ישנם גם מטבעות ישנים שהיו בשימוש בארץ ומהווים פריט מבוקש בקרב אספני מטבעות עתיקים:

  1. מיל המנדט אשר היה נהוג בארץ ישראל פלשתינה בין 1927-1948.
  2. הלירה הישראלית שהייתה בשימוש בין 1948 לבין 1980.
  3. השקל הישן שהיה בשימוש בין 1980 לבין 1985.
  4. השקל החדש שהוכנס לשימוש בשנת 1986 עד היום.

 

מטבעות עתיקים ממדינות זרות

ישראל מהווה נקודת חיבור בין אסיה, אירופה ואפריקה. דבר זה הפך אותה למקום מפגש של סוחרים ובעלי עסקים ממדינות רבות בתקופות שונות. לכן, ניתן למצוא בארץ גם מטבעות עתיקים ממדינות זרות כגון יוון, טורקיה, צרפת, אנגליה ועוד.

כך למשל אפשר למצוא לירה מצרית וקרוש או גרוש ( מאית משל לירה מצרית ), את הסולטני או האלטון ( מטבעות עשויים זהב ) והאקצ'ה או המַיְּידִיש שהיו מטבעות עשויים מכסף.

מטבעות נוספים מאירופה שהיו נפוצים בשימוש בישראל הם הדוקט האיטלקי שעשוי זהב, לירה צרפתית שעשויה זהב גם היא או הכתר האוסטרו הונגרי שהיה מטבע עשוי מברונזה.

 

איך הופכים לאספני מטבעות ישנים?

כדי להפוך לאספן מטבעות חשוב ומומלץ להתחיל במחקר ואיסוף מידע. לקרוא על מטבעות ישנים מסוגים שונים, לקרוא על מכירות פומביות, לקרוא על הערכת מטבעות ישנים, על החלפה שלהם, על אספנות ועוד.

ככל שתלמדו יותר ותכירו את עולם האספנות, כך תוכלו להפוך לאספני מטבעות ישנים וליהנות מאוסף מטבעות ישנים מגוון.

אספני מטבעות ישנים רבים התחילו את האוסף שלהם ממטבע ישן שעבר בירושה או ממטבע ישן שמצאו בשוק הפשפשים. על מנת להרחיב ולהעשיר את האוסף ניתן למצוא מטבעות ישנים בירידי יד שנייה, עיזבונות, מכירות פומביות, החלפות בין אספנים ואפילו באירועים וכנסים המתמחים במטבעות ישנים וענתיקות.

 

מכירת אוסף מטבעות

אספני מטבעות ישנים רבים מחליטים לעיתים שהגיע הזמן למכור את האוסף. הסיבות לכך שונות ונבדלות בין אספן לאספן:

  • התעורר צורך דחוף בכסף מזומן.
  • הם רוצים לפנות מקום בבית.
  • הם פשוט איבדו עניין באוסף.
  • הם רוצים למכור את האוסף למישהו שידע ליהנות ממנו ולהעריך אותו טוב יותר ( למשל מוזיאונים או אספנים אחרים ).

 

בחברת "אוצרות מהבית" נוהגים להעריך אוספי מטבעות עתיקים על פי "סולם שלדון", שיטת דירוג בינלאומית לקביעת איכות של מטבעות ישנים.

על פי שיטת דירוג זו כל מטבע נבחן בהתאם למצבו הפיזי. סולם שלדון נע בין דירוג נמוך יעניק למטבע את הציון 0 היעיד כי מצבו הפיזי של המטבע רע ובין דירוג מושלם שיעניק את הציון 70 למטבעות במצב פיזי מצוין.

תיאור הדירוג דירוג בציונים תיאור המטבע
נמוך בין 0 ל – 8 מטבעות בלתי מזוהים, מטבעות שבורים או מטבעות שחוקים. בעלי חתיכות חסרות.
בינוני בין 9 ל – 35 מטבעות בעלי נראות טובה אך בעלי פגמים מסוימים.
גבוה בין 40 ל – 70 מטבעות ברורים, בעלי שחיקה מעטה ללא פגמים.

 

מי קונה אוסף מטבעות?

אספני מטבעות עתיקים שירצו למכור את האוסף שלהם יוכלו למכור את האוסף לאספני מטבעות ישנים אחרים או לעשות זאת כאן אצלנו, באוצרות מהבית.

רן סגל, מייסד ומנהל החברה, קונה אוספי מטבעות ישנים לאחר שביצע הערכת שווי מקצועית פי תורת הנומיסמטיקה. לאחר בחינת האוסף, ללא כל התחייבות מצידכם, תקבלו מרן הצעת מחיר ראויה והוגנת שתאפשר לכם להיפרד מהאוסף בלב שלם.

 

איך יודעים כמה שווה אוסף מטבעות ישן?

כל אוסף מטבעות ישן כולל סוגים שונים של מטבעות. ערכם נקבע על פי 4 קריטריונים עיקריים:

  1. נדירות – ככל שהאוסף המטבעות כולל יותר מטבעות נדירים, כך שוויו יהיה גבוה יותר.
  2. מצב המטבעות – ככל שהמטבעות באוסף נראים טוב יותר, ללא פגמים או שריטות כך הם יהיו שווים יותר.
  3. תחרות עם אספני מטבעות עתיקים אחרים – ככל שבאוסף יש יותר מטבעות עתיקים המבוקשים על ידי אספני מטבעות עתיקים אחרים, כך האוסף יהיה שווה יותר.
  4. ההיסטוריה של האוסף – במידה ובאוסף יש מטבעות הקשורים לאירועים מיוחדים בהיסטוריה המוקדמת או בהיסטוריה המקומית, כך שוויו של האוסף יהי גבוה יותר. בנוסף, גם בעלי האוסף יכולים להוסיף לערכו במידה והם מנהיגים, אנשים מפורסמים, אנשי תרבות ואמנות וכדומה.

 

לסיכום, אספני מטבעות עתיקים הם אנשים שאוהבים היסטוריה, תרבות וידע. האוספים שברשותם מספרים סיפורים מן העבר ומגלים לנו רבות על תרבויות, מנהיגים ומדינות. אם ברשותכם אוסף מטבעות עתיק ואם רוצים לדעת מה ערכו, נשמח באוצרות מהבית, להעריך אותו עבורכם ללא כל התחייבות מצידכם. צרו קשר איתנו

אהבתם? שתפו עם חברים
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
רן סגל שמאי

רן סגל, שמאי אומנות ועתיקות, המאמין שכל דור חייב לשמר את ההיסטוריה ואת התרבות של העבר, למען העתיד. את האהבה שלו למדינת ישראל, למסורת היהודית ולתרבות הישראלית הוא הפך למקצוע בו הוא הופך מדי יום פריטים וחפצים שונים ל"אוצרות מהבית"

מאמרים נוספים

שטרות ומטבעות

היסטוריית המטבעות של מדינת ישראל מתחילה הרבה לפני הקמתה בשנת 1948. משחר ההיסטוריה ולאורך השנים הונפקו סוגי מטבעות שונים שהתפתחו לאור שינויים מדיניים, כלכליים, וחברתיים

שטרות ומטבעות

הלירה הישראלית החליפה את המטבע שהיה בשימוש בארץ טרום הקמת המדינה, הלירה הארץ ישראלית. למעשה, לאחר השינוי הציבור הישראלי השתמש בלירה הישראלית כמטבע הלאומי עד

שטרות ומטבעות

לירה, מיל, פרוטה, שקל ישן, שקל חדש – כל אלה הם שמות של מטבעות ישראלים ישנים למכירה ולקנייה. מטבעות אלה ( מלבד השקל החדש כמובן

שטרות ומטבעות

כסף ישראלי ישן מספר הוא עדות חיה לסיפורה המרתק של מדינת ישראל, מדינה צעירה המתמודדת עם אתגרים כלכליים ומדיניים תוך כדי בניית זהות לאומית חדשה.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 24 ביקורות
js_loader
יש לכם עתיקות שאתם רוצים למכור?

שלחנו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.

ניתן להוסיף תמונה של המוצר (אופציונלי)
אוצרות מהבית
אוצרות מהבית
הערכה וקניית עתיקות
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם אוצרות מהבית >>