הכסף היא מתכת רכה שאינה מחלידה, קלה לכיפוף ולעיבוד כך שכבר מאות בשנים היא מהווה חומר גלם נפלא לייצור חפצים יומיומיים, תכשיטים וחפצי נוי רבים שנשמרו עד היום. אלא שעם השנים הפך ייצור כלי כסף ליקר וקשה לתחזוקה ולכן הוחלף בפלדת אל חלד – מתכת זולה, קלת משקל ובעיקר קלה לניקוי. כיום כלי כסף עתיקים הופכים נדירים יותר ויותר, מבוקשים יותר ויותר ולכן רבים מעדיפים להעמיד אותם למכירה בחברת "אוצרות מהבית".
כסף 925 – איך הכל התחיל?
הרבה יודעים שתכשיט או כלי כסף איכותי מסומן במספר 925, אבל איך הגיעו דווקא למספר הזה? את התשובה נמצא בין דפי ההיסטוריה, אי שם באנגליה של המאה ה – 12.
אז, הבין המלך אדוארד הראשון שייצור תכשיטי כסף וכלי כסף נעשה על ידי ערבוב מתכות, כך שגם חפץ המכיל רק 20% כסף, יכול להיקרא כלי כסף ולהימכר תמורת כסף רב. המלך החליט לקבוע תו תקן אחיד לייצור תכשיטי כסף וכלי כסף איכותיים על ידי נפחים וצורפים וקרא לו בשם – סטרלינג 92.5%.
אתם בטח שואלים למה דווקא 92.5% ולא 100%? היות והכסף היא מתכת קלה לכיפוף, לעיבוד ולריקוע כדי להפוך לחזקה ולעמידה לאורך שנים צריך לייצר סגסוגת עם מתכת אחרת, לרוב משתמשים בנחושת או בניקל.
אגב, המלך אדוארד קבע כי ליד כל סימון של כסף 92.5% יופיע גם סמל הממלכה הבריטית – האריה וסימון של היצרן שהכין את אותו תכשיט או כלי.
כמובן שמתוך ההחלטה הזו נותר דירוג טוהר הכסף, בדומה לדירוג קראט לתכשיטי זהב:
דרגת הטוהר | אלפיות |
99.9% | 999 |
92.5% | 925 |
83.5% | 835 |
80% | 800 |
סימון כלי כסף עתיקים
החלטתו של המלך אדוארד פשטה ברחבי אירופה ומדינות נוספות אימצו גם הן את רעיון הטבעת סמל המדינה על תכשיטי כסף וכלי כסף כסמל לאיכות.
כמובן שככל שחלפו השנים השתנו הסימנים המוטבעים בהתאם לעיר וליצרן, הנה מספר דוגמאות:
שם המדינה | סימוני כסף 925 לאורך השנים |
אנגליה | אריה, נמר ( עם או בלי כתר על הראש ), כתר, עוגן |
צרפת | תרנגול, ברבור, אלת המסחר הרומית מינרווה |
גרמניה | נשר פורש כנפיים, טירה, מגן עם חרב, דוב עומד על שתי רגליים ומעליו כתר |
דנמרק | טירה בעלת 3 מגדלים, ראשי תיבות שם היצרן |
רומניה | שני דגים ( בתוך משושה או מגן או עלה ), כתר ( בתוך משולש בעל צלעות ישרות או משולש בעל צלעות מעוגלות או עיגול פחוס ) |
ומה לגבי ישראל? מה הסימון שלנו לכלי כסף או תכשיט כסף איכותי? בעבר נהגו לסמן את דרגות הטוהר של כלי כסף שיוצרו בישראל על ידי כינור דוד ( בכל פעם בתוך מסגרת אחרת או ללא מסגרת בכלל ).
כיום נוהגים להשתמש בסימון כלי כסף בישראל על ידי 3 רימונים המחוברים לגבעול אחד. כל דרגת טוהר מסומנת על ידי מסגרת אחרת, בתוכה 3 רימונים עם ציון מספרי ( 800, 835, 925, 999 ).
איך יודעים כמה שווה כלי כסף למכירה?
כלי כסף למכירה מוערכים על פי 7 קריטריונים עיקריים:
- שנת הייצור – ככל שכלי הכסף ישן יותר כך הוא יהיה בעל ערך גבוה יותר. כלי כסף בני מעל 100 שנים, יחשבו כלי כסף עתיקים.
- יצרן – היות שהכסף היה בשימוש עוד מהמאה ה – 12, לאורך השנים היו יצרנים שונים לכלי כסף ותכשיטי כסף. חלקם היו יצרני כלי כסף באיכות גבוהה יותר וחלקם פחות. בין יצרני הכסף המבוקשים תוכלו למצוא את חברת "קרטייה" מצרפת, חברת "פברג'ה" מרוסיה או את חברת "טיפאני" מארצות הברית.
- נדירות – ככל ש"מסתובבים" בעולם פחות כלי כסף מאותו הסוג, כך הערך שלהם עולה.
- המצב של הכלי – ככל שמצבו הפיזי של הכלי שלם יותר, מבריק יותר ללא פגמים וללא לכלוך, כך ערכו יהיה גבוה יותר.
- הסיפור מאחורי – ככל שלכלי הכסף יש סיפור ייחודי יותר מאחוריו כך הערך שלו יהיה שווה יותר. כך למשל, כוס קידוש מכסף שנמצאת באדמת מחנה ריכוז לאחר השואה, תהיה בעלת ערך גבוה או צלחת כסף שהגיעה מהקהילה היהודית בתימן.
- בעליו הקודמים של כלי הכסף – במידה ובעליו הקודמים של כלי הכסף היה אדם מפורסם או בעל קשר מובהק למשפחת אצולה או מלוכה, ערכו של החפץ יהיה גבוה יותר.
- עיטורים וקישוטים מיוחדים – אם כלי הכסף מעוטר באבני חן, יהלומים, פנינים או זהב – ערכו יהיה גבוה יותר שכן הוא כולל גם את ערכם של העיטורים והקישוטים.
בסופו של דבר, הערכת שווי של כלי כסף ישנים למכירה ניתנת לאחר שיקלול של כל הקריטיונים שצוינו לעיל.
איזה כלי כסף אפשר למכור?
אנחנו בחברת "אוצרות מהבית" נשמח להעריך עבורכם כלי כסף שונים, ביניהם: טבעות כסף, צמידי כסף, עגילים מכסף, סכו"ם וכלי הגשה ( צלחות, מגשים, קומקומים, גביעים ועוד ), מטבעות, גביעים, מדליות וכמובן חפצי יודאיקה מכסף כגון פמוטים, גביעי קידוש, רימונים לספרי תורה, חנוכיות, נטלות ועוד.
את הערכת המחיר אנחנו נותנים לאחר בדיקה יסודית ומקצועית של כלי הכסף ומחיר הקנייה שאנחנו מציעים ללקוחות שלנו יהיה תמיד מחיר הוגן וראוי היוצר מצב של win win לשני הצדדים.
שאלות ותשובות בנושא כלי כסף עתיקים למכירה
איך בודקים כסף אמיתי?
ניתן לבדוק כלי כסף באמצעות 3 דרכים:
- בדיקה באמצעות חומצה המשנה את צבע המתכת. במידה וצבע המתכת משתנה לאדום כשהוא מגיע במגע עם החומצה, הרי ששיש בידיכם כלי כסף אמיתי.
- בדיקה באמצעות חותמת המעידה על דרגת טוהר הכסף ועל היצרן.
- בדיקה באמצעות הקשה על כלי הכסף – אם הכלי ישמיע צליל עמום, הרי שזהו כלי כסף אמיתי. אך אם הוא ישמיע צליל הדומה לקול פעמונים הרי שמדובר במתכת אחרת.
בכמה קונים כלי כסף עתיקים?
מחיר כלי כסף ישן נקבע כמכפלה של 3 גורמים: מחיר ל – 1 גרם כסף ביום המכירה בבורסת ניו יורק בדולרים, משקל החפץ ודרגת הטוהר.
כך למשל אם תרצו למכור גביע כסף ישן במשקל 80 גרם ובדרגת טוהר של 835, מחיר הקנייה שלו יחושב כך:
2.8$ ( מחיר הכסף ביום המכירה ) * 0.80 ( משקל הפריט ) * 0.835 ( דרגת טוהר הכסף ) = 18.70$. כעת נותר להמיר את שער הדולר לשקלים על פי שער החליפין היומי ולקבל את ערכו של הגביע בשקלים.
כמובן שזהו מחיר הגביע הבסיסי, במידה ויצרן גביע הכסף הוא יצרן מבוקש או שיש על הגביע חותמת נדירה יעלה מחירו של הגביע בהתאם.
איך לשמור על כלי כסף מבריקים?
כלי כסף ישנים אשר נוטים להיות במגע ישן עם האוויר, משחירים ומאבדים מהברק שלהם. הדרך הטובה ביותר לנקות כלי כסף היא לטבול את הכלי במים רותחים שהוסיפו להם סודה לשתייה מלח וחומץ. לאחר הטבלת הכלי יש לנגב אותו עם מטלית בד ולחכות שיתייבש.
דרך שנייה לנקות כלי כסף היא לשים נייר כסף ( עם הצד המבריק כלפי מעלה ) בתוך קערה. לשפוך עליו מים רותחים עד שהא מכוסה כולו ולהוסיף כפית גדושה של סודה לשתייה. להכניס את כלי הכסף ולהמתין מספר שניות. לאחר שהוצאתם את הכלי מהקערה, לייבש בעזרת מטלית בד.
דרך שלישית לנקות כלי כסף היא למרוח עליהם מיץ לימון או משחת שיניים ולשפשף בעדינות בעזרת מטלית בד.
כדי להעריך את יופיים של כלי כסף עתיקים ולשמור על המראה המבריק לאורך זמן, מומלץ לאחסן אותם בארון ויטרינה עם זכוכית.