ככל שהתפתח המסחר ונוצר סחר חליפין משמעותי בין אפריקה, אסיה אירופה והמזרח הרחוק, הבינו בני האדם כי לא ניתן עוד להשתמש בחרוזים, צדפים, אבנים טובות או מתכות שונות על מנת לסחור זה עם זה.
עם השנים התבססו מטבעות ושטרות כאמצעי תשלום בין מדינות, סוחרים ואנשים פרטיים כאשר הנומיסמטיקה היא הדרך לספר את הסיפור ההיסטורי של כל מטבע וכל שטר.
מה זה נומיסמטיקה?
אם ארכיאולוגיה חוקרת חפצים ישנים שנקברו תחת האדמה וגיאולוגיה חוקרת שינויים שנעשו בשכבות הקרקע של כדור הארץ במשך מיליוני שנים, הרי שנומיסמטיקה ( Numismatics ) חוקרת את ההיסטוריה של הכסף מבחינת תרבותית, חברתית, אמנותית ומדינית.
למה דווקא מטבעות? כי גם מטבע קטן יכול להיות עולם ומלואו. כל מטבע ומטבע מהווה עדות על תקופה שהסתיימה והוא מספר על השליטים במדינה, על אירועים חשובים שקרו באותה התקופה, על החומרים בהם השתמשו באותה תקופה ועוד ועוד.
כך למשל, מטבע זהב בעל הטבעה של קיסר עם כתר עלי דפנה על ראשו, יעיד על תקופת שגשוג וקיסר השולט ביד רמה. לעומתו, מטבע פלדת אל חלד בעל הטבעה של ראש ממשלה ויונה עם ענף של זית, יכול להעיד על ראש ממשלה שהוביל הסכמי שלום.
מאוגוסטוס קיסר ועד היום – אספנות מטבעות עתיקים
אוגוסטוס, קיסר רומא הראשון, נחשב לאדם הראשון שהבין את ערכם התרבותי של מטבעות כבר במאה ה – 1 לספירה. הוא נהג לאסוף מטבעות שונים מרחבי האימפריה הרומית ולהעניק אותם כמתנות לחבריו ולמנהיגי מדינות אחרות בעולם.
במאה ה- 14, עת התחילה תקופת הרנסאנס פרנצ'סרו פטרארקה אבי ההומניזם העניק מתנה לקיסר קרל הרביעי – אוסף מטבעות ישנים. כ – 200 שנה אחר כך, ראה אור הספר הראשון שעסק באספנות וחקר מטבעות "De Asse et Partibus" מאת גיום בידה, מזכירו של המלך לואי ה – 12 בצרפת.
יותר ויותר משפחות אצולה, קיסרים, מלכים ואפיפיורים החלו לעסוק באיסוף מטבעות עתיקים ולמעשה הפכו את אספנות המטבעות העתיקים והנומיסמטיקה ל"תחביב המלכים".
מאז ועד היום כמו אגודות נומיסמטיות ברחבי העולם שכולן עוסקות בחקר מטבעות ושטרות עתיקים ובאספנות.
החברה הנומיסמטית בישראל – INS
החברה הנומיסמטית בישראל נוסדה בשנת 1945, בתל אביב במטרה לתעד מטבעות ארץ ישראלים מתקופות שונות, לשמר מטבעות ארץ ישראליים מתקופות שונות, לקדם אספנות של מטבעות ישראליים וללמד על ההיסטוריה של המטבעות הארץ ישראליים.
כיום, החברה הנומיסמטית עורכת כנסים וימי עיון בנושאים שונים והיא עומדת בקשרים עם חברות נומיסמטיות בעולם.
איך מעריכים מטבעות ישנים לפי נומיסמטיקה?
תורת הנומיסמטיקה מגדירה קריטריונים מאוד מדויקים להערכת שווי של מטבעות ישנים למכירה:
- סוג המתכת ממנה עשוי המטבע
- גילו של המטבע
- שחיקת המטבע
- ארץ המוצא של המטבע
- הדמות המוטבעת על המטבע
- איכות ההטבעה על המטבע ( תקינה או תקולה )
- הקשר ההיסטורי למקום, לאירוע או לאישיות
- נדירות
מטבעות ארץ ישראליים עתיקים
בארץ ישראל קמו ונפלו אימפריות, תרבויות שונות חיו כאן ( חלקן יותר שנים, חלקן פחות ), השפעות זרות הגיעו מאירופה ומאפריקה וכולן יחד יצרו היסטוריה מרתקת ומגוון רחב של מטבעות עתיקים הנקשרים בארץ ישראל.
בין המטבעות היהודיים המוכרים יותר בעולם האספנות, ניתן למצוא את:
- מטבעות יהוד מדינתא
- מטבע יוחנן הורקנוס
- מטבעות המלך מתיתיהו
- מטבעות המלך אגריפס הראשון
- מטבעות מתקופת המרד הגדול
- מטבעות מימי מרד בר כוכבא
בנוסף, ניתן גם למצוא מטבעות עתיקים שאינם יהודיים, אך נקשרים עם ארץ ישראל כגון:
- אדרכון ממלכת פרס
- דרכמה יוונית
- ססטרטיוס רומאי
- מטבעות המלך הורדוס
- מטבע הקיסר אנטונינוס פיוס
המוזיאון הנומיסמטי של ישראל – ביתן קדמן למטבעות
בשנת 1962 ייסד ליאו קדמן את "ביתן קדמן למטבעות" על מנת לרכז במקום אחד כמה שיותר מטבעות ארץ ישראליים עתיקים ולהיות בית לפעילותה של החברה הנומיסמטית בישראל .
בביתן, השוכן כיום בלב מוזיאון ארץ ישראל לאמנות, תמצאו מטבעות ושטרות, משקלות, מאזניים, כלים להטבעת מטבעות, מדליות, ספרים עתיקים על מטבעות ועוד. הביקור בביתן, ייקח אתכם אחורה בזמן אל 5 תקופות בהיסטוריה הארץ ישראלית:
- טרום המצאת המטבע – בתצוגה זו תוכלו להתרשם מחפצים וחומרים שונים ששימשו כאמצעי תשלום לדוגמא מטילי מתכת, קונכיות וצדפים.
- ימיו הראשונים של המטבע בשימוש – בתצוגה זו תראו מגוון מטבעות יוונים מרחבי האימפריה היוונית.
- מטבעות ארץ ישראליים עתיקים – בתצוגה זו תראו מטבעות הורדוס, מטבעות החשמונאים, מטבעות מימי מרד בר כוכבא ועוד.
- מטבעות של אימפריות שליטות – בתצוגה זו תראו מטבעות מתקופת רומא העתיקה, הצלבנות הנוצרית ומטבעות ערביים.
- מטבעות טרום הקמת המדינה ועד ימינו – בתצוגה זו תראו מטבעות מתקופת הממלוכים, העותומנים, המנדט הבריטי, מטבעות ממצריים וכמובן גם מטבעות ישראליים כמו פרוטה, לירה ושקל.
שאלות ותשובות בנושא כמה זה עולה לנו? – תורת הנומיסמטיקה להערכת מטבעות ושטרות עתיקים
האם אפשר להעריך גם שקלים ולא רק מטבעות חדשים?
בחברת "אוצרות מהבית" אנחנו נוהגים להעריך כל מטבע וכל שטר בצורה המקצועית והמדויקת ביותר על פי תורת הנומיסמטיקה. כדי להעריך את המטבעות והשטרות שלכם, תגיעו אל משרד החברה ברעננה ( כמובן ללא כל התחייבות מצידכם ) ואנחנו נבחן את "האוצר" שלכם בקפידה. לאחר שניתן לכם הצעת מחיר לקניית מטבעות ושטרות ישנים, תוכלו להחליט האם למכור לנו את הכסף או לחזור איתו הביתה. במידה ותחליטו למכור לנו אותו, התשלום יתבצע במזומן או בהעברה בנקאית.
חברת "אוצרות מהבית" העריכה בהצלחה וקנתה עשרות אלפי פריטים מלקוחות, תוך שמירה על הוגנות, אמינות ויחס אישי ואדיב.
מה ההבדל בין ערך נקוב לערך אספני?
עולם המטבעות והשטרות העתיקים למכירה מוערכים על פי ערך נקוב וערך אספני.
הערך הנקוב הוא הערך המופיע על המטבע או על השטר, לדוגמא 5 דולר, 10 פני או חצי שקל. לעומת זאת, הערך האספני מגלם את ערכו של המטבע או השטר בהתחשב במספר קריטריונים: הביקוש וההיצע, מידת השחיקה, הסיפור מאחורי המטבע ועוד.
כך לדוגמא אפשר לספר על מטבע זהב בעל ערך נקוב של 50 ₪ שהונפק בשנת 2015 לציון 50 שנה להקמתו של מוזיאון ישראל. כיום שווה כל אחד מ – 589 העותקים שלו כ- 24,500 ₪.
מה המטבע הכי עתיק שנמכר אי פעם?
המטבע העתיק ביותר הוא מטבע מתקופת המלך אליאטס ממלכת לידיה העתיקה, משנת 550 לפני הספירה לערך. המטבע עשוי אלקטריום ( סגסוגת של זהב וכסף ) ויש עליו הטבעה של נמר, מכאן הוא קיבל את שמו – The Lydian Lion. מחיר המטבע כיום מגיע לעשרות אלפי דולרים.
מה המטבע הכי יקר שנמכר אי פעם?
המטבע היקר ביותר בעולם הוא ללא ספק מטבע אמריקאי משנת 1933, הנקרא "הנשר הכפול". זהו מטבע אחד ויחיד מסוגו ומאחוריו עומד סיפור הקשור לתקופה ייחודית בתולדות ארצות הברית, תקופת הבהלה לזהב.
בתקופה זו החליטה הממשלה להלאים את הזהב מהאזרחים ולהתיך אותו על מנת ליצור מטבעות זהב בעלי ערך נקוב של 20 דולר. בסופו של דבר ההחלטה לא יצאה לפועל כמתוכנן והוחלט על הפסקת ייצור של מטבעות זהב לשימוש הציבור.
אלא שבעוד כל מטבעות הנשר הכפול הותכו, אחד מהם הצליח לחמוק מתנור ההיתוך בדרך לא ברורה והפך למטבע הזה היחיד שיכול להיות בבעלות הציבור על פי חוק. כמובן שייחודיות זו הפכה אותו לפריט מבוקש ביותר בקרב אספני מטבעות וחובבי נומיסמטיקה.
בשנת 2021, נמכר הנשר הכפול 1933, במחיר לא יאמן של 18.9 מיליון דולר.