לרימונים המעטרים את ספר התורה יש שני תפקידים חשובים במיוחד. מצד אחד הם שומרים על עצי החיים ( אותם מוטות עץ עליהם נכרך הקלף ) ומצד שני הם תזכורת למתפללים ולבאי בית הכנסת לשמור מצוות ולעשות חסדים.
רימונים לספר תורה הינם קישוט עתיק שאפשר למצוא בציורים ובתיאורים עתיקים מהמאה ה – 15 לספירה. בתחילה הם נעשו מפליז, כסף או עץ אך ככל שהשתפרה והשתכללה היכולת של אמני המתכת לעצב ולייצר ממתכת דגמים מורכבים וצורות מיוחדות, כך הפכו הרימונים למפוארים יותר ועשירים יותר.
עיצוב הרימונים הושפע כמובן מהאזור הגאוגרפי בו חיה הקהילה היהודית. כך אפשר למצוא רימונים מתקופת הבארוק עם עיטורי פרחים, רימונים בגרמניה עם פעמונים ורימונים לספר תורה מצפון אפריקה בעיצובים גיאומטריים.
למה דווקא רימון ולא פרי אחר?
הרימון הוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל. לרימון מראה אדום, גרעינים מתוקים ועסיסיים ועל ראשו כתר מהודר. דבר שהופך אותו לפרי מושך ואהוב המשדר יוקרה ומלכותיות.
את הפעם הראשונה בה מוזכר הרימון בתורה אפשר למצוא בספר שמות פרק כ"ח פסוק לד, כאשר מתארים את בגדיו של הכהן הגדול שהיו סמל לקדושה, טהרה וברכה: "פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, עַל-שׁוּלֵי הַמְּעִיל, סָבִיב".
לכן, כפי שהרימון עיטר את בגדי הכהן הגדול אשר שירת בקודש, מן הראוי שיקשט גם את התורה עצמה. על פי סיפורים אחרים בתורה יש לרימון משמעות כפולה. מצד אחד רימון על ספר תורה יסמל חורבן רוחני,
אך מצד שני הוא יהיה סמל לשפע וברכה. יעיד על כך מספר גרעיניו (613 גרעינים) הדומים במספרם למספר המצוות (תרי"ג מצוות ובגימטריה 613).
כלומר, כאשר רימונים לספר תורה מעטרים את עצי החיים הם למעשה מחברים אותנו אל מנהגי היהדות בימי בית המקדש, מהווים תזכורת לקיים מצוות, חסדים וגבורות ומזהירים אותנו להתרחק ממעשים שיובילו עלינו חורבן.
רימונים לספר תורה כפריט יודאיקה יוקרתי
אלו תשמישי קדושה לכל עניין ודבר. כיום, אמני מתכת וצורפים בעלי מומחיות מייצרים אותם מכסף סטרלינג 925, מציפוי זהב או כסף בשילוב אבני חן.
עיצובים רבים כוללים גם פעמונים קטנים המזכירים את פעמוני הזהב שנתפרו לשולי מעילו של הכהן הגדול.
תארו לעצמכם את צלילם העדין של הפעמונים מודיעים לכולם כי ספר התורה יצא מן הארון ויש לחלוק לו כבוד, אין ספק שזהו רגע שמרגש כל ילד או מבוגר בהיכל.
איך מעריכים שווי של רימונים לספר תורה?
רימונים עתיקים לספר תורה נמכרים במכירות פומביות והם פריטים מבוקשים במיוחד בקרב אספני יודאיקה, מוזיאונים וארגונים המתעדים את המסורת והתרבות היהודית.
בשנת 2016 נמכרו במכירה פומבית צמד רימונים עתיקים לספר תורה עם פעמונים שיוצרו על ידי האדם שנחשב לצורף היהודי הראשון באנגליה במאה ה- 18, אברהם לופז דה אוליביירה.
הרימונים נרכשו במחיר שעלה על חצי מיליון דולר וכיום הם מוצגים בבוסטון כשיתוף פעולה בין המוזיאון ליהדות ובין המוזיאון לאמנות בבוסטון (FMA).
איך העריכו את השווי שלהם בכל כך הרבה כסף? נעזרו ב – 7 הקריטריונים הבאים:
- זהות צורף הרימונים.
- השנה בה נוצרו הרימונים.
- החומר ממנו עשויים הרימונים.
- מצבם הפיזי של הרימונים – ככל שהם שלמים, ללא סדקים, שברים או שריטות כך ערכם יהיה גבוה יותר.
- הסיפור שנקשר ברימונים – כל חריטת שם (גם אם בראשי תיבות) של אדם ידוע תעלה את ערכם של הרימונים, כל סיפור הצלה מגטו או מחנה ריכוז יעלה את ערכם של הרימונים.
- נדירות הרימונים – צמד רימונים שהוזמנו בהזמנה אישית ואין עוד כמותם בעולם יהיו בעלי ערך גבוה יותר, לעומת רימונים לספר תורה שנוצרו בייצור המוני.
- ארץ המוצא – רימונים לספר תורה המגיעים ממדינות בהן יש קהילה יהודית קטנה לדוגמה איראן או תימן, יהיו בעלי ערך גבוה יותר לעומת כאלה שמקורם בגרמניה או איטליה.
לסיכום, אם יש בידיכם רימונים לספר תורה, רן סגל, מייסד ובעלים של חברת "אוצרות מהבית", מזמין אתכם להעריך אותם ללא כל התחייבות מצידכם. לפרטים נוספים צרו קשר בהודעת וואטסאפ 054-556-1223
שאלות ותשובות
האם אתם קונים זהב במזומן?
בהחלט. רן סגל מעריך את הזהב שלכם ונותן הצעת מחיר המבוססת על ידע וניסיון של שנים. במידה ותסכימו למכור לו את הפריט שברשותכם, תתבקשו להגיע אל משרדי החברה ברעננה. שם הפריט יעבור הערכה מחודשת ובמידת הצורך תיתן הצעת מחיר חדשה. אם תחליטו בסופו של דבר לשמור את הפריט ברשותכם, פשוט תיפרדו כידידים מרן סגל ומצוות אוצרות מהבית.
איזה חפצים נוספים אתם קונים?
מלבד רימונים לספר תורה, אנחנו קונים גם תשמישי קדושה, חפצי יודאיקה, שטרות ומטבעות, תכשיטי זהב, תכשיטי כסף, מסמכים ישנים, שעוני יד, שעוני כיס ועוד.
